Kritikerlaget

Festspilldebatt: «Teatret og den avvikende kroppen»

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans arrangerer 28. mai debattmøte under Festspillene i Bergen om «Teatret og den avvikende kroppen» med teaterkunstner Christian Lollike, skuespiller Mikkel H. Lund, regissør Kjersti Horn og skuespiller og regissør Kari Holtan.

Kritikerlaget 29. april 2014 DebattFestspilleneKritikersalongTeater
New picture.bmp
Fra forestillingen All my dreams.

Tid: 28. mai kl 16:00–18:00
Sted: Foajeen på Den Nationale Scene, Bergen

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans har siden 1994 bidratt til kritisk refleksjon rundt programmet til Festspillene i Bergen. I vårt offentlige debattmøte møtes kritikere og kunstnere til dialog om Festspillenes programprofil og målsetting og om festivalens formidling i offentligheten generelt. Debattmøtene går på omgang mellom faggruppene (TMD).

Debattmøtet for 2014 handler om teater. I tilknytning til den danske teaterkunstneren Christian Lollikes forestilling All my dreams som spilles på DNS under Festspillene, har vi invitert et panel for å diskutere hvordan normalitet og synliggjøring av det unormale skaper ulike betydningslag i en teatersammenheng.

Debatten har fått tittelen «Teatret og den avvikende kroppen». Lollike, en aktør fra All my Dreams og to norske regissører som på ulike måter har engasjert funksjonshemmede utøvere i sine produksjoner, vil diskutere. Hvor går grensene for det normale i teatret? Hva forteller avvikende kropper på en scene? Hvilke føringer legger de på hva teatret kan fortelle?

Fra omtalen av Lollikes forestilling:

«Hvordan ville du have det med at skulle gribe en dværg (iført supermandskostume) og crowdsurfe ham gennem salen? Pinligt berørt, måske? Pinligt for dig eller pinligt for dværgen? Hvorfor skulle det være pinligt for ham? Fordi han er lille? Det er han jo nok vant til. Pinligt fordi hans abnormalitet kommer for tæt på ind på livet af dig, så du virkelig mærker den? Den oplevelse har du nok godt af. Den beviser, at du – selv i din fantomdepression – stadig kan producere følelser. Og så er du nok ikke så tom indeni, som du går og bilder dig ind.» (Lise Majgaard Mortensen, Kulturkapellet).

I panelet: Kjersti Horn, regissør, Mikkel H. Lund, skuespiller, Christian Lollike, dramatiker og regissør og Kari Holtan, skuespiller og regissør. Ordstyrer er Karoline Skuseth.

Medlemmer i Seksjon for teater, musikk og dans i Norsk kritikerlag kan søke om reisestøtte til arrangementet. Kontakt kritikerlaget@kritikerlaget.no innen 7. mai.

Debattmøtet er støttet av Norsk kulturfond og Fritt Ord og arrangeres i samarbeid med Festspillene i Bergen.

Om de medvirkende:
Kjersti Horn er utdannet regissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm 2003–2006. Etter utdannelsen har hun arbeidet ved et stort antall scener i Norden. I sin første regi for hovedscenen på Nationaltheatret, Styrtet engel, har hun dramatisert Per Olov Enquists kjente roman med en blanding av teatrets skuespillere og amatørskuespillere med ulike funksjonshemminger i rollene. Karakterene både i teksten og i forestillingen er fysisk deformerte, syke eller moralsk forvrengte. Kritikerne har kalt Styrtet engel en viktig forestilling. «Det er rått, det er ømt, det er brutalt og det er dypt menneskelig», skriver Vårt Land, «Dette er noe av det mest interessante som har falt ned på en norsk scene på lenge», skrev Dagsavisen. Blant Horns andre oppsetninger kan nevnes: Jeg var Fritz Moen på Teater Manu/Riksteatret, Valerie Solanas skal bli president i Amerika på Nationaltheatret, Dumbshow på Dramaten i Stockholm, Natta syng sine songar, Moskva 9. oktober og Anna Karenina på Stockholms Stadsteater, samt Ett Drömspel på Malmö Stadsteater og samtidsoperaen Khairos ved Den Norske Opera og Ballett.

Christian Lollike (født 1973) er en dansk dramatiker. Han har dramatikerutdannelse fra Aarhus Teater 1998–2001. Fra 2005–2011 var han husdramatiker og instruktør samme sted. Lollike har skapt en rekke bemerkelsesverdige og kontroversielle teaterforestillinger, blant dem Manifest 2083 om terroraksjonene i Oslo i 2011. I juli 2011 tiltrådte han stillingen som kunstnerisk leder på Café Teatret i København. Til Festspillene i Bergen 2014 kommer Lollike med Manifest 2083 og forestillingen som skal diskuteres i Kritikerlagets panel, All my dreams come true. Denne forestillingen handler om kroppsidealer og om vanlige menneskers frykt for unormale og fremmede kropper. To livstrette hovedpersoner henter inn to dverger, en spastiker (Mikkel Lund), en overvektig syngende fe og en mann på 2,16 meter for å underholde dem selv. Både Horn og Lollike har reflektert kunstnerisk rundt grensen mellom toleranse og freakshow.

Kari Holtan er skuespiller og regissør. Holtan er medlem av scenekunstkompaniet De Utvalgte, som er kjent for sitt arbeid med levende video, musikk og sceniske aktører. Kompaniets videokunstner fikk Heddaprisen for beste visuell design for forestillingen Kunsten å bli tam. Kompaniet fikk Teaterkritikerprisen 2011/2012 for den samme forestillingen. Høsten 2012 satte De Utvalgte opp forestillingen De Utvalgte om fosterdiagnostikk og utvelgelse. De fleste skuespillerne som medvirker i forestillingen, har Downs syndrom. Aftenpostens anmelder skrev om De Utvalgte at «Forestillingen er så vakker at det gjør vondt.»

Karoline Skuseth er kurator for faglig program og produsent ved BIT Teatergarasjen. Hun er utdannet teaterviter ved Universitetet i Bergen og Institut für Angewandte Theaterwissenschaft i Giessen, og leverte sin mastergrad i emnet Den abnormale kroppen – Kropp og funksjonshemming: freaks i teater og film i 2011. Erfaring som ordstyrer inkluderer seminarer, debatter og kunstnersamtaler ved BIT Teatergarasjen og festivalene METEOR og Oktoberdans, samt ved Regional Arena for Samtidsdans (RAS), Nationaltheatret, Teaterhuset Avant Garden og Dramatikkens Hus.